Doom Of Man

  

Det säljs ungefär 2 500 biljetter till Roadburn. Jag skulle tippa på att cirka 200 av dem har köpts av svenskar i år. Det är ofattbart många svenskar här. Precis som att det är ofattbart många män här. Under de gångna tre festivaldagarna har jag roat mig med att leka "Spot the swede!" - vilket är sjukt enkelt, vi står verkligen ut i en doompublik - och efter dessa empiriska studier kommit fram till följande fyra kategorier av den svenske Roadburn-mannen.

1. Skogshuggaren

Ser du en kille med helskägg och svarta tjockbågade glasögon är han garanterat svensk. Lägg till att skägget är välskött, bandtröjan vald med omsorg och de lite hängröviga jeansen kommer från Nudie, Acne eller annat svenskt stilrent jeansmärke. Just det, det sitter garanterat en svart liten mössa på huvudet också. Johan Lindeberg är egentligen inget bra exempel, men jag tror ni fattar vad jag menar.

 

2. Retrorockaren

Syns annars mest på Muskelrocken. Unga män i långt, ofta yvigt lockigt hår med lugg och rejäl mustasch, i stil med rockersarna på 70-talet. De bär jeans med bellbottoms, eller i alla fall bootcut, cowboystövlar och generellt väldigt tajta kläder, kanske till och med en liten ljusbrun mockaväst ovanpå t-shirten. Återfinns främst i kretsarna kring Graveyard och Antichrist. Hawkwind får representera.

 

3. Hårdrockaren

Utmärks främst genom sitt groomade yttre och mycket genomtänkta patchar och badges på skinn- eller jeansjackan. Hårdrockaren ser ren och relativt hel ut, och kombinerar den hårda subkulturella ringmärkningen med välsittande kläder av oftast kända märken. Man skulle kunna tro att alla ser ut såhär på festivalen, men nu är vi på kontinenten och här gäller en helt annan, mycket mer obrydd klädnorm. Tycker nog att Christoffer och hans sinne för detaljer kvalar in i den här kategorin.

 

4. Doommedelåldersmannen

Den största falangen svenska män på Roadburn är runt 40+, älskar doom och stonerrock över allt annat, men känner inget behov av att skylta med det. Det mest tydliga exemplet på den här genren Roadburn-män är Björn Hjalmar. Reklamare till vardags, doomkonnässör på fritiden.

Inför vår resa gick han igenom hela Roadburn-programmet och sammanställde en lista på alla band, inklusive YouTube-klipp, en kort genreanalys och sedan vad han tycker om dem medelst uttryck som "Smörja!" och "Kan vara det sämsta som någonsin fått stå på stora scenen." En kulturgärning! Båda de kommentarerna gällde för övrigt Ulver.

Varför är det då så sjukt många män här? Enligt både Christoffer och Anna Norberg är det en väsentlig skillnad mot de senaste åren, då det var många fler kvinnor i publiken. Christoffers teori är att Roadburn har blivit mer och mer hajpat - biljetterna tog slut på 7 minuter i år - och att män helt enkelt oftare tenderar att sitta och vakta på enter-knappen när biljetterna släpps. Hajpen förklarar också den stora svenska falangen, vi är ju bäst på att vara först med det senaste. Lägg därtill exklusivitetsfaktorn. När OM spelade på Strand förra fredagen var det halvfullt och såvitt jag vet denna söndagkväll är det inte slutsålt till Sleep den 6 maj. Själv vet jag inte om jag ska gå och se dem igen, är rädd att gårdagens storartade spelning blir solkad. Men mer om det imorgon! Nu ska jag sova ikapp de här dagarna.

av Ika Johannesson

2012-04-16

 • POSTAD AV KARIN , 2012-04-16 22:29:21

  Jo det är det. Slutsålt alltså.

 • POSTAD AV RONNIE , 2012-04-16 22:45:31

  Hallå! Var kommer den översta bilden ifrån? Jag har ju inte varit på Roadburn – festivalen sedan 2009?
  PS. mina jeans kommer från H&M, förvisso svenskt men stilrent nja…

  • POSTAD AV IKA , 2012-04-16 22:51:28

   Haha, jag glömde credda bilden när jag lade upp inlägget sent igår natt! Jag lånade bilden från någon metalhemsida, måste söka upp den och credda. Vem är du? Han som går i mitten?

 • POSTAD AV RONNIE , 2012-04-17 15:54:22

  Yes han som går mot kameran. Vart lite förvånad bara.. Så men nu vet jag. Lysna på Pyramido som är mitt band vetja!

 • POSTAD AV K , 2012-05-16 00:00:06

  Varför vara så förbannat ytliga?

  • POSTAD AV IKA , 2012-05-22 09:53:04

   Därför att det är roligt.

Kommentera