Beyond The Great Vast Forest

  

För ett par veckor sedan var jag ute på uppdrag i skogen. Resultatet kommer att publiceras i Ragnar Perssons och Daniel Söderbergs antologi om skogen som kommer i höst. De har bett ett tjugotal konstnärer, illustratörer, poeter, journalister och skribenter att bidra med olika sorters vinklar på skogen, och eftersom jag vet vilka som är med så tror jag att det kommer att bli en helt fenomenal bok.

Matti Alkbergs text inleds till exempel på det här briljanta viset:

"Skogen? Dra åt helvete. Jag pissar på skogen. Om jag tordes skulle jag det. Men så fort man stannar upp bara litegrann blir man väl ansatt av myror och fästingar. Eller värre, vargar, björnar."

Själv är jag inte speciellt ofta ute i naturen och har inget enkelt förhållande till den. Jag gillar att vara i skogen dagtid, men har varit med om för många obehagliga saker nattetid för att känna mig helt avslappnad i mörkret. Fast egentligen har det inte så mycket med skogen i sig att göra. Exempel: En gång skulle jag gå hem från en kompis sent på kvällen, jag kan ha varit fjorton kanske, och tog en gångväg genom ett skogsparti i förorten där jag bodde. Det var kolsvart, men själva gångvägen var upplyst. När jag kommit halvvägs hörde jag en tunn röst som lät som en gammal kvinna jämra sig och be om hjälp. Jag stannade till och ropade hallå in i mörkret. Då gav personen plötsligt upp ett rytande skrik och jag hörde att någon sprang mot mig. Jag höll på att dö av ren skräck och rusade tillbaka till min kompis. Sedan fick mamma komma och hämta mig. Antagligen var det bara någon som jävlades, men jag blev vansinnigt rädd och den plus andra liknande händelser ligger tyvärr där i hjärnan och spökar.

Med mig ut i skogarna utanför Finspång (nej, det är inte Abruptum-relaterat) hade jag fotografen Kristian Bengtsson som jag känt i tio år, sedan vi båda gjorde egna tidningar, Sex i mitt fall, Loyal i Kristians fall. Det här var första gången vi jobbade tillsammans. Mycket lyxigt!

”Hm, nu skulle man ha några Hof och en bandare med Darkthrone.”

Jag kan inte berätta vad vi gjorde i skogen, det får ni läsa när boken kommer i höst. Då blir det stor släppfest, håller er uppdaterade så fort jag får veta något. Men det blir ju ingen bok om jag inte ens har skrivit ut min långa intervju. Så, nu blev jag lite stressad på semestern, allt är med andra ord som vanligt.

av Ika Johannesson

2012-07-04

  • POSTAD AV MAMMA , 2012-07-18 22:05:50

    Detta har jag inet minne av – var hämtade jag dig? Hade du varit hos Annika T och gick backen ner?

Kommentera