Metal Evolution

  


Den senaste veckan har jag roat mig med att låna hem en massa gamla VHS-band från SVT:s stora arkiv. Lördagen den 13 oktober kommer Kunskapskanalen att sända alla elva avsnitten av Sam Dunns serie Hårdrockens Historia i sträck under någon sorts hårdrocksnattsparaply. Jag ska programleda skarvarna och har bjudit in några gäster för att kolla på klipp och prata om den svenska hårdrockshistorien. Tyvärr finns ganska få metalprogram kvar i arkivet, de flesta avsnitt av Norrsken, Metalljournalen och Diezel är stekta, men några godbitar har jag grävt fram. Som till exempel inslaget ovan från 1993, tror jag att det är, när Entombed intervjuas på Hultsfred och Alex Hellid får finna sig i att bli Uffe Cederlund för en dag. Vet dock inte om jag ska visa det klippet eller ett annat Entombed-klipp. Kolla nästa lördag så får ni se! Imorgon spelas allt in på Kafé 44 i Stockholm. Funderar på om jag ska gå och prata in i kameran samtidigt för att återkalla någon sorts SVT Växjö-feeling från 90-talet.

Här är lite andra göttiga bilder:

Martin Carlsson! Då: programledare för Diezel. Idag: chefredaktör för Sweden Rock Magazine.

Fredda Holmgren! Då: drev Chickenbrain Records som importerade skivor. Idag: driver Startracks Records.

Nisse Hansson! Då: musikjournalist på DN. Idag: musikjournalist på DN.

av Ika Johannesson

2012-10-02

 • POSTAD AV TORBJöRN , 2012-10-03 07:50:05

  “… de flesta avsnitt av Norrsken, Metalljournalen och Diezel är stekta” – och varför är dom det?! Det är för fasiken kulturrån och -skymning på en och samma gång! Hoppas du skäller ut ansvariga ordentligt. Tur att Vasp-gate klarat sig.

 • POSTAD AV FREDRIK , 2012-10-03 08:04:37

  Det låter ju helt förjävligt att inte Norrsken och Metalljournalen finns kvar, två av de programmen som man längtade en hel vecka till så fort det var säsong, tillika de enda möjligheterna man hade att tillgodogöra sig hårdrockvideos. Vet någon om det på något sätt går att få tag i metalljournalen på annat sätt, privatpersoner eller dyl. ?

 • POSTAD AV HIGHLORDCHAOS , 2012-10-03 10:48:36

  Vaddå stekta? Slänger SVT program de gjort? Vad är då meningen med ett arkiv? De kan väl inte ‘cherrypicka’ vad de vill spara? PS Jag streckläste er bok och är evigt tacksam för att den skrevs!

  • POSTAD AV IKA , 2012-10-03 11:18:19

   Det stektes mer saker förr när banden var dyrare och behöve återanvändas. Astråkigt!

Kommentera