Between The Hammer And The Anvil

  

För ett par veckor sedan sände Kunskapskanalen en helkväll med serien Hårdrockens historia och ett gäng intervjuer med svenska metalmusiker som jag höll i. Nu ligger alla på Play, kolla gärna in dem! Serien fokuserar ju såklart främst på England och USA och min idé var att försöka teckna den svenska historien i någon sorts temaform. Hela rasket spelades in på Kafé 44 i Stockholm på fyra timmar, sju gäster och alla programledarbitar. Vi hade i stort sett ingen budget och jag är glad att vi fick ihop ett program över huvud taget. På bilden ovan pratar jag tidig svensk heavy metal med Ragne Wahlquist i Heavy Load. Den länken finns HÄR (SVT vägrar ju inbäddning av klipp, helt stört).

Och här berättar Mikael Åkerfeldt i Opeth och Chelsea Krook om utvecklingen av svensk death metal. Chelseas fotoalbum som ligger längst ner till höger i bild är helt fantastiska, fyllda med festbilder på mycket unga death metal-musiker. Det klippet finns HÄR.

Erik Danielsson i Watain och Daniel Ekeroth i Tyrant, Iron Lamb och Usurpress pratade om varför Sverige är så bra på extrem musik. Samtalet kretsade främst kring Bathory, Candlemass, Morbid och black metal. HÄR är den länken.

Sista snacket handlade om vad som är bäst i Sverige just nu. Det diskuterade Henke Palm i In Solitude och Jenny Walroth. De gillade ganska mycket samma band. Notera Jennys extremt fina Rainbow-tröja. Den hade hon bytt till sig av Watain-Erik, som fick en Mercyful Fate-tröja istället. Kolla in båda HÄR!

Här sitter projektledare Jens von Reis och klipper lite. En gång i tiden satt han i rutan på ZTV Nytt och hade sin signaturnick med huvudet i slutet av varje telegram. Nu gör han musikhistoriska program på SVT och håller precis på med serien Nineties. Eftersom han behövde intervjua Chris Cornell i Soundgarden till sitt program hade han en galen idé om att Chris också skulle intervjuas om svensk metal av mig. Det hade ju varit helt fantastiskt, men Chris orkade inte lämna sitt hotellrum för att komma till 44:an. Enda gången jag träffat honom var 1999 för DN när han släppte sin första, extremt pretentiösa, soloskiva, ja den där en låt är på franska. Intervjun skedde på Spy Bar, han hade sminkös, rökte cigaretter med munstycke och satt i sitt vita tajta linne och var mycket mycket seriös och tråkig.

Nåväl. Klippen ligger ute på SVT Play i femton dagar till!

av Ika Johannesson

2012-10-28

Kommentera