Foreverdark Woods

  

I helgen ägnade jag mig åt två bokevenemang! Dels var det släppfest på Galleri Steinsland Berliner för Ur Skogen, en antologi om vår relation till skogen, som Blod & Svärd-Daniel Söderberg och konstnären Ragnar Persson tagit initiativ till. Jag bidrog med en intervju med Malin Sahlin, en mycket passionerad skogsälskare som arbetar på Naturskyddsföreningen. HÄR skrev jag om när vi var ute i skogarna kring Finspång och inventerade avverkningsanmälda områden. Jag fick faktiskt ett mail av Malin för någon vecka sedan där hon berättade att ett av de områden som vi besökte nu har räddats! Väldigt roligt. I boken medverkar en massa grymma skribenter och konstnärer: bland andra Pia Simensen, Pär Strömberg, Kristian Bengtsson, Ida Säll, Nadine Byrne, Fredrik Söderberg, Pär Thörn och Elin Unnes, som intervjuar Fenriz.

Daniel och Ragnar, stolta bokredaktörer! En av de roligaste texterna i boken står Matti Alkberg för. Den inleds såhär:

"Skogen? Dra åt helvete. Jag pissar på skogen. Om jag tordes skulle jag det. Men så fort man stannar upp blir man väl ansatt av myror och fästingar. Eller värre, vargar, björnar."

Under festen intervjuade jag honom om hans skogsaversion. Det var både svårt och roligt.

Sedan åkte jag expresstaxi direkt till Moderna Museet där det var släppfest för två nya böcker i Hall of Femmes-serien: Lella Vignelli och Tomoko Miho. Hall of Femmes kan man läsa mer om HÄR. Jag har varit redaktör för ett par av böckerna och var också med och gjorde grundintervjun med Tomoko i New York för ett par år sedan. Hon var mycket tystlåten och extremt privat, och visade blygt upp sina rent fantastiska affischer från 60-talet.

Här är Tomoko själv, fångad någon gång på 60-talet. Då visste hon knappast att en av hennes affischer en dag i framtiden skulle inspirera ett skivomslag med amerikanska hardcorebandet Converge. Det vet hon inte nu heller, eftersom hon tyvärr gick bort i fjol.

Här är Tomokos affisch från 1976, finns tyvärr inte på nätet, fotad fult ur boken:

Och här är Converge-plattan, All We Love We Leave Behind, från 2012:

Hall of Femmes-böckerna finns att få tag på HÄR. Och HÄR finns Ur Skogen. Värt.

av Ika Johannesson

2013-03-06

Det går ej att kommentera.